Genderdysforie

Wanneer je op zoek bent naar een logopedist die jou optimaal kan begeleiden in de communicatie vaardigheden die bij genderdysforie horen, dan heb je in mij (Annemieke) een gespecialiseerde logopedist in logopedie-bij-Transgender personen gevonden!

Sinds 2016 komen er al veel transgender personen in mijn praktijk voor genderdysforie. De stem is meestal goed, er zijn geen stemklachten. Alleen past de stem niet bij de gender die jij wilt zijn. De behandelingen kun je daarom ook niet vergelijken met de ‘reguliere’ stembehandelingen. Momenteel zijn er 16 transgender personen onder behandeling, afkomstig vanuit Noord Nederland (Friesland, Groningen en Drenthe).

Specialist in het noorden

Veel cursussen heb ik gevolgd de afgelopen jaren (o.a. CVT, UVT, Logopedie en Transgenders) om perfect aan te sluiten bij de voorbij komende (stem) problematiek bij zowel transvrouwen, transmannen als non-binaire personen. Ik ben gevraagd om deel te nemen aan een overleggroep over de Transgenderzorg in Nederland, als logopedist van het Noorden. Hier houden we ons bezig met de logopedische zorg omtrent genderdysforie, proberen we o.a. een uurs-tarief te krijgen en houden we de groep ; logopedist en transgenderzorg’ zuiver.

genderdusforie

Wanneer je hebt besloten om de stap te nemen en je hart te volgen; je wilt gaan leven in het gender hoe jij je voelt. Dan kun je al met jouw stem/communicatie aan de gang; vanaf de eerste afspraak met de psycholoog. Alhoewel transmannen de stem door de testosteron iets zal dalen, is het voor de transvrouwen vaak heel vervelend om door de stem als man aangesproken te worden. Daarom adviseer ik om zo snel mogelijk te starten met logopedie. Mede ook omdat jijzelf aan de stem/ communicatie moet gaan werken en dat kost (veel) tijd.

Samenwerken

Ik werk samen met o.a. het genderteam UMCG, Stepwork, Van der Vaart Assen, Psytrans in Groningen, Gendercare en Lentis. Het is waardevol en werkt goed voor mij om korte lijntjes te hebben met de mensen die om jou geven bij jouw transitie.

Graag wil ik jou helpen met de genderdysfonie (stem die niet past bij het gender die je wilt zijn) en de algehele communicatie. Hoe ga ik gewoonlijk te werk:

  • in overleg bedenken we wat jij wilt veranderen en vraag ik om toestemming om tips te geven over het algehele ‘plaatje’ hoe jouw voorkeurs gender doet en eruit ziet.
  • ik luister wat er uit jouw stem moet en wat er weer in moet, zodat je klinkt als je gender wat je wilt zijn. Dit is hard werken, maar daar help ik je ook bij.
  • werken o.a.  aan gezonde manier van stemgeven, intonatie, resoneren, spreektempo, spreekvolume, non-verbale communicatie, hoesten/ kuchen/ stopwoordjes, spreektoon hoogte.

Wanneer er vragen zijn, dan kun je altijd contact zoeken!