-Transgender

Het werken met transgenders is toevallig op mijn pad gekomen en het is fijn de behandelingen te doen! Daarnaast is het mijns inziens goed dat je in het Noorden van Nederland een logopedist hebt die ervaring heeft in het frequent behandelen van transgenders (ik zie ongeveer zeven transgenders in de week).

Wanneer je hebt besloten om de stap te nemen en de real life fase in te gaan, dan is 1 van de onderdelen de communicatie. Voor de transmannen zal de stem door de hormonen iets dalen, maar voor de transvrouwen is het vaak heel vervelend om door de stem als man aangesproken te worden….

Graag wil ik jou helpen met de genderdysfonie (stem die niet past bij het gender die je wilt zijn) en de algehele communicatie. Hoe ga ik gewoonlijk te werk:
* in overleg bedenken we wat jij wilt veranderen en vraag ik om toestemming om tips te geven over het algehele ‘plaatje’
* ik stuur je eventueel door naar de afdeling laryngologie, om een fonetogram te laten maken (hoe jouw stembereik is qua hoogte)
* werken aan intonatie, spreektempo, spreekvolume, non-verbale communicatie, hoesten/ kuchen/ stopwoordjes en de stem: wat moet er weg uit jouw stem en wat moet er voor in de plaats.

Wanneer er vragen zijn, dan kun je altijd bellen!